Fontes historiae Magni Ducatus Lithuaniae


X–XIII вв. | XIV в. | XV в.

[1440-1446].VIII.31. Пуня. В.к.л., королевич Казимир сообщает каменецкому наместнику Пацу, что передает Голимонту Узвод, который ранее держали Лиска с братом.

Оригинал: неизвестен.
Копия 1. Оригинал ("лист зашитый") был представлен потомками Галимонта ревизору Григорию Воловичу, и его текст был включен в книгу "Реистр списанья и оказыванья привилевъ и листовъ на имѣнья", начатую 15 мая 1559 г.

Публикации: Ревизия пущ и переходов звериных в бывшем Великом княжестве Литовском, с присовокуплением привилегий на входы в пущи и на земли. Т. 1. Вильна, 1867. С. 162. - Электронная версия сделана по этой публикации.

      Панъ Валентый Яновичъ, а панъ Юрій, а Петръ, а Андрей Станиславовичи, а Миколай Яновичъ Кголимонты покладали передо мною листъ зашитый славное памети его милости Казимера королевича, писаный до намѣстника Каменецкого, на имѣнье свое село Узводъ, который такъ ся въ собѣ маеть:

      Отъ великого князя Казимера королевича намѣстнику Каменецкому пану Пацу.
      Што дали были есмо Лисцѣ зъ братомъ Узводъ подъ Кголимонтомъ, и нынѣ отняли есмо отъ Лиски Узводъ и дали есмо опять Кголимонту Узводъ вѣчно и непорушно. А ненадобѣ подъ нимъ никому искати.
      А писанъ у Пуни, августа 31 день.
      Самъ господинъ великій князь.

      За тымъ листомъ съ того имѣнья пановъ Кголимонтовъ села ихъ Узвода входы къ дереву бортному и сѣножатемъ у пусчу его милости господарскую Бѣловижскую, на рѣчцѣ Наровцѣ, подлѣ границы пана Горностаевыхъ людей Минковскихъ и подъ границы Ходосовское, Каменецкое и на Дубинахъ дерево сумежъ зъ деревомъ бортнымъ князя бискупа Луцкого Морозовское. Тое пусчи удолжъ двѣ мили, а впоперекъ три мили. А на рѣчцѣ Наровцѣ избы и сѣножати.

О.Л. Fontes historiae Magni Ducatus Lithuaniae; starbel.by/dok/d013.htm, 2009.XI.20.